miercuri, 18 februarie 2009

Anca DOROHOI

(Toate drepturile asupra imaginilor aparţin Ancăi DOROHOI)

Îmi este foarte greu să scriu despre Anca DOROHOI. Am cunoscut-o acum mai mulţi ani. De atunci a apărut şi a dispărut din Peisajul fotografic de mai multe ori: pe la Foto Magazin, pe la Bad or Good, pe la Cafeneaua lui Dinu Lazăr, care avea numai cuvinte de laudă despre dumneaei. Discutând, mi-am dat seama că mizeria din fotografia românească a determinat aceste fluctuaţii. Este o persoană extrem de sensibilă. Atât ca OM cât şi ca FOTOGRAF. Da, Anca DOROHOI este FOTOGRAF. Chiar dacă nu şi-a propus să trăiască din meseria respectivă, chiar dacă nu are scule de ultimă generaţie, chiar dacă nu stăpâneşte la perfecţie Photoshopul. Este un om pentru care fotografia reprezintă evadarea din nebunia de zi cu zi a vieţii. Balsamul pentru toate neîmplinirile şi angoasele pe care le avem. Câţi dintre noi am conştientizat asta şi am găsit în fotografie o "a doua viaţă"?
La Cafeneaua din 16 februarie, Anca DOROHOI a prezentat două cicluri de imagini: LUMEA şi ORAŞUL. Tipul de Fotografie de stradă, foarte greu de făcut, mai ales atunci când ai un aparat la care "declanşezi acum şi el înregistrează imaginea peste jumătate de secundă". Cred, deşi am văzut şi altfel de imagini la Dumneaei, că este făcută pentru acest gen de fotografie. O simte şi reuşeşte să reţină pe card ESENŢA dintr-o "întâmplare" pe care o vede pe stradă. Inaginea astfel reţinută are o POVESTE, de multe ori savuroasă, de şi mai multe tristă. Un RÂSU-PLÂNSU pe care Anca DOROHOI ştie să îl fotografieze pentru a ne bucura şi pe noi, privitorii imaginilor sale. Ar mai fi de lucrat la "timiditate şi tupeu". În acest gen de fotografie ele nu ajută. Un pic pe la încadrări, prea strânse, după părerea mea. Şi la auto-selecţie. În rest, cred că este bine: Anca DOROHOI este un FOTOGRAF care ne va bucura mereu cu IMAGINILE sale!...

7 comentarii:

Unknown spunea...

Îmi place ceea ce am văzut, îmi pare rău că nu am rămas până la sfârşit (treburi), îmi plac în mod special prima şi ultima, aia cu green park e faină, poate ar fi mers făcut un crop la piciorul din stânga sau un clone, sau poate nu :). Şi îmi place cum aţi prezentat "oraşul meu" şi "locuitorii" (parcă aşa era). Felicitări.

Lavana spunea...

Felicitari,Anca....
Asteptam sa ne mai aduci felii de oras,spre deliciul nostru...

anca spunea...

va multumesc din suflet, ma bucur ca v-a placut si parca v-am facut sa si zimbiti :-)
sper si eu sa mai adun impresii de pe strada, se pare ca mi-am gasit "genul".

Iulia Pascanu spunea...

Imi plac mult compozitiile dumneavoastra cu umbre. Poate ni se intalnesc vreodata drumurile la o "vanatoare" prin oras. Mult succes, lumina buna si subiecti distrati :):)

anca spunea...

Cu mult drag si entuziasm, oricind, Iulia! Apropo, sint Anca, nu vreau sa-mi spuneti dumneavoastra, ca ma simt ciudat. E valabil pentru toata lumea, cu voi ma simt tinara si trebuie sa va multumesc pentru asta:-)

Alecsandra Raluca spunea...

Felicitari, si eu ma bucur ca am prezentat in aceeasi zi. Prima si ultima fotografie sunt cele mai bune!

anca spunea...

tardiv, va multumesc tuturor si sper sa raminem cit mai mult impreuna :-)