miercuri, 1 aprilie 2009

Fotograf în Iepoca de Aur

Magazia cea nouă - 1986

A fost o seară specială la Cafenea. Am depănat, împreună cu Petrică Gemănaru, amintiri despre ce însemna, în România, Fotografia înainte de 1989. Discuţia s-a legat uşor, chiar dacă m-aş fi aşteptat ca mai tinerii mei colegi să fie mai insistenţi cu întrebările. Am discutat despre sistemul de organizare al fotografilor, AAF-ul. Despre Filialele Asociaţiei Artiştilor Fotografi. Despre Fotocluburi. Despre ce însemna să fii fotograf profesionist şi ce însemna să fii fotograf amator. Discuţiile le-am susţinut cu imagini din creaţia câtorva dintre cei care erau recunoscuţi în epocă: Jozsef Marx, Gheorghe Lăzăroiu, Andrei Pandele (şi subsemnatul). La final, cei 18 participanţi la Povestea noastră au putut ţine în mână fotografii care au circulat în saloanele interne şi internaţionale ale vremii, între care şi rarităţi, patru fotografii ale lui Jozsef Marx şi una aparţinând lui Gheorghe Lăzăroiu.
Eu m-am simţit extraordinar. Sper ca şi Dumneavoastră, cei prezenţi. Mulţumesc lui Petrică Gemănaru că a lăsat plantatul de trandafiri la noua casă şi a fost alături de noi. Îi mulţumesc şi domnului Matei Bejenaru că a luat parte la întâlnirea noastră şi ne-a ajutat cu videoproiectorul. Vă mulţumesc şi vouă, Prieteni că aţi fost alături de mine. Pe miercurea viitoare!...

2 comentarii:

anca spunea...

multumesc si eu pentru incursiunea in istoria fotografiei romanesti si cea in istoria traita. chiar a fost o seara speciala!

Lavana spunea...

O seara realmente emotionanta...